לפעמים אני נתקל בחדשות בכל מיני פסיקות מעניינות של בית הדין לזכויות אדם. לא ידוע לי על משהו מקביל בישראל. תחומי האחריות שלו די מגוונים ולא מוגדרים היטב, וגם יצא לי להתקל בפסיקות די משונות, כולל סמכות לתת הוראות ולא רק להעניש.
דוגמא ידועה היא סיפור על אישה שעבדה במקדונלד עד שחלתה במחלת עור שהקשתה עליה לשטוף ידיים. אחרי מאמצים מצד מקדונלדס הם נאלצו לפטר אותה, כי היא לא יכלה להתעסק באוכל בלי לשטוף ידיים. בסוף היא קיבלה 50,000 דולר פיצויים וגם מקדונלדס קיבלו הוראה לא להתנהג ככה יותר. אני מניח שהם חושבים שאפשר היה לתת לה להיות פקידה ולא לגעת באוכל.
עוד דוגמא שהיתה בעיתון לאחרונה זה סיפור על קומיקאי שהעליב קהל על רקע נטייה מינית וקיבל קנס והוראה לא להופיע בבריטיש קולומביה שנה. בישראל יכולים להגיד למישהו לא להופיע בנגב שנה? אם סטנדאפיסט ירד על אנשים הוא ישלם על זה? מי מחליט מתי זה הומור ומתי עלבון?
יש כל מיני תיקים, ואפשר לעבור על ההחלטות שלהם, הכל זמין. כנראה שרוב הזמן הם בסדר. מדי פעם יוצאת החלטה משונה, ואז אפשר לספוק כפיים ולהזדעק. מה שכן, תמיד התיקים שם פיקנטיים.
הסיפור הזה גילגל אותי לקרוא קצת על זכויות אדם בקנדה, ומסתבר שלא תמיד ליקקו פה דבש. במלחמת העולם הראשונה אספו קנדים ממוצא אוקראיני במחנות ריכוז, החרימו את ממונם, ולא החזירו את הכל אחרי המלחמה. בשנות החמישים לכבוד המלחמה הקרה ניידו בכפיה אזרחים אינואיטים לצפון הרחוק כדי להפגין ריבונות. הבטיחו להם שיוכלו לחזור כעבור שנה אבל לא קיימו את ההבטחה. בסוף הם קיבלו פיצוי אבל לא התנצלות. יש בקישור עוד דוגמאות, אלה רק הקיצוניות.
פעם היה גם גוף חוקר לנושא זכויות אדם, אבל איחדו אותו עם הגוף השופט משיקולי תקציב. מעניין מה היה קורה אם הוא היה קיים כשקרו העוולות האיומות שסיפרתי עליהן.
לא ידוע לך על משהו מקביל בישראל? בג"ץ? בתי משפט לעניינים מנהליים? בתי דין לעבודה?
השבמחקTo name just a few...
האחריות בישראל מחולקת אחרת. יש פה מקבילה לבג"ץ ולבית דין לעבודה, וגם דבר נוסף שאין בישראל. אני חושב שמי שפוטר יכול לפנות לשני בתי משפט שונים, ואולי יפנו אותו מאחד לשני לפי הסיבה לבעיה שלו. קצת כמו בית דין רבני ובית דין לענייני משפחה. זה נכון שתחום זכויות האדם בישראל מכוסה על ידי בתי משפט, זה פשוט מחולק אחרת, ואין מוסד שמטפל בצורה גורפת בכל בעיות זכויות האדם ויכול לתת הוראות משונות כמו "אסור לך לספר בדיחות במחוז מסויים במשך שנה".
מחקמה משנה אופן החלוקה? העיקר שיש מענה רלוונטי לכל סוגייה. אני מתארת לעצמי שגם בקנדה, אם יש לעניין מסויים מענה בבית משפט מסויים, בית הדין לזכויות אדם לא ידון בזה, אלא יפנה את העניין לערכאה המתאימה.
השבמחקבכל אופן, בארץ בג"ץ בסך הכל מכסה את תחום זכויות האדם, ככל שהוא לא מטופל בבית משפט אחר, בפרט ככל שזה נוגע לרשויות השלטון - שהן אלה שככלל יש להן את הכוח הרב ביותר לפגוע בזכויות אדם.
בעקרון, בתי משפט יכולים גם לתת צווי עשה או אל תעשה לאנשים פרטיים - במסגרת תביעה בין שני אנשים. אם כי אני חייבת להודות שיכולתי לחיות עם היעדר סמכות שיפוטית לאסור על לאנשים לספר בדיחות במחוז מסויים במשך שנה...
לדעתי, עצם ההגדרה של בית דין מיוחד לזכויות אדם מעידה על החשיבות שהמדינה מקנה לנושא הזה. יותר מזה, אני מאמינה שאם יש בית דין מיוחד, אז גם הסיכוי למדיניות עקבית בנושאים האלה גדול יותר מאשר כשמטפלים בסוגיות כאלה באופן ספורדי ובמקומות שונים. משתי הסיבות האלו, לדעתי, אפשר לומר שאין לכך מקבילה בישראל.
מחקאני מבינה שבית דין גבוה לצדק לא נשמע מספיק מרשים...
מחקמותר לך להריץ בדיחות רק על חברי "קבוצת ההשתייכות" שלך; יהודים על יהודים, גייז על גייז ומיעוטים על מיעוטים... אלא אם אתה יורד על קבוצה חזקה ובעלת בטחון עצמי כגון עשירים או סטרייטים, אז מותר. הכל בעייני המתבונן והמפרש. הצלחת להוכיח את שלך, הצדק איתך, לא הצלחת, לא תספר בדיחות במשך שנה והדעות פה חלוקות וצבועות (בכל צבעי הקשת!)
השבמחקהא כן, על רוסים תמיד מותר לצחוק כי את מקומם כבר הוכיחו (עם אטיופים העניין עדיין קצת מפוקפק)