השבוע סבתי נפטרה. החיים שלה היו קשים, וגם הסוף היה קשה. הגורל לא ויתר לה על אף סבל שאדם יכול לסבול. הלוואי שיכולתי לומר שהיא תמיד הסתכלה על חצי הכוס המלאה, היתה מאושרת למרות המצב ואופטימית עד הסוף, אבל זה לא היה המצב. הכי טוב שהגענו אליו זה שלפעמים היא היתה שמחה וצחקה, ולפעמים לא. כשהצלחתי לשמח אותה זו היתה הצלחה, להסיח את דעתה מהמצב הקשה ולגרום לה לחייך היה אפשרי, גם אם לא קל ולא תמיד.
מוזר להתאבל בשלט רחוק. פה החיים ממשיכים, אני לא יכול להגיע לשבעה, אף אחד לא מכיר אותה ובעבודה אפילו לא שקלתי לספר. הקבר רחוק, כל הטקסים מתרחשים בשעות שאני ישן, וכל מה שאני יכול לעשות זה להרים טלפון למשפחה ולקבל עדכונים. חבל שעוד לא המציאו מכשיר ששולח חיבוקים דרך האינטרנט.
יש כמה סיפורים שסבתא גידלה אותי עליהם שאני נזכר בהם די הרבה.
עבודת פרך
סבתי גדלה במזרח אירופה בעוני נורא. כשהיא היתה בת 12 ההורים שלה שלחו אותה לפלס שלג ממסילות רכבת באיזור מרוחק מהבית. יחפה.
תמימות נעורים
הבן של הטוחן הבטיח לסבתי שק תפוחי אדמה אם תבוא איתו לאסם. בגלל שהיא היתה רגילה לחיות על מרק מקליפות תפוחי אדמה המחשבה שק שלם נשמע לה כמו אוצר והיא הסכימה. באסם הוא ניסה לאנוס אותה, אבל היא נאבקה בו ונמלטה. הוא רדף אחריה ביער, ובגלל שהיה לה עוורון לילה ממחסור בויטמין A היא נפלה ונפצעה. התוקף נבהל מהדם ועזב אותה, ובשארית כוחותיה היא שבה לביתה, שם צעקו עליה שהיא הולכת עם זרים.
תמימות מבוגרים
כשעלתה עם משפחתה ב- 56׳ היא הביאה טלויזיה. לא עלה על דעתה שיתחילו לשדר רק ב- 67׳. זה בערך הדבר בעל הערך היחיד שהם הביאו.
פרקטיות
כשהגיעו לישראל משרד השיכון ניסה לשים אותם בבאר שבע. באותן שנים העיר היתה חור מוקף מדבר. סבתא חיש מהר ארזה את המשפחה ונסעה למרכז. עבדה בניקיון, סבי עבד בסלילת כבישים, וכך פירנסו את המשפחה.
דוגמא לחיים
למרות הקשיים ולמרות העוני וחוסר ההשכלה, סבתא חסכה, השקיעה במניות, קנתה דירה, מימנה חינוך לילדים ולנכדים, והוכיחה לי שאפשר לצאת ממעגל העוני. לא שהיום אנחנו עשירים גדולים, אבל לפחות אנחנו לא חיים על קליפות תפוחי אדמה. הסיפורים האלה נותנים לי קצת פרספקטיבה כשלא הכל מושלם. אם היא שרדה את מה שהיא עברה, כנראה שאני אשרוד את האתגרים שיש לקנדה להציע.